Ośrodek Szkolno - Wychowawczy nr 2 im. Janusza Korczaka

  • Kalendarium

    Czwartek, 2024-03-28

    Imieniny: Anieli, Kasrota

  • Kartka z kalendarza

Wyróżnienie w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym "Wiosna w kuchni"

Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Wiosna w kuchni"

 

W dniu 10.04.2014 r. odbył się w Braniewie Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem "Wiosna w kuchni". Nasz Ośrodek reprezentowały dwie drużyny:

  • Chłopcy z grupy IV- Kajetan Wieczorek, Kamil Grzesiak oraz Paweł Kowalski pod kierunkiem pań Doroty Witkowskiej i Arlety Stolarek
  • Dziewczęta z grupy II – Iwona Weychert, Dominika Słomska, Kamila Lewańczyk wraz z paniami Anettą Cieślą i Mirosławą Kaźmierczak.

Oba zespoły poradziły sobie doskonale z wyzwaniem i sporządziły pyszne, kolorowe i zdrowe potrawy. Konkurowały z 9 drużynami ze szkół z całego województwa i to takimi , w których wszyscy członkowie byli uczniami szkół zawodowych o kierunkach gastronomicznych . Na ich tle nasze drużyny wypadły bardzo dobrze, wszystko, co przygotowały wyglądało przepięknie, a smakowało jeszcze lepiej. Doceniła to również komisja nagradzając nas  wyróżnieniami.

Pierwsze kulinarne doświadczenia już za nami, w oparciu o nie możemy przygotowywać się do następnych  konkursów i walczyć o czołowe lokaty. 

NASZE WYRÓŻNIONE POTRAWY

Chłopcy z grupy IV przygotowali potrawę o tajemniczej nazwie „ Wiosenny przypływ”. 

Konkursowa potrawa to łódeczki wykonane z cykorii, wypełnione dwoma rodzajami farszu.  Do jednego   z nich wykorzystali kurczaka wędzonego, soczewice i kukurydzę, farsz ten miał słoneczny kolor, kojarzył się z ciepłem wiosennego słońca. Drugi farsz wykonali z twarożku z wiosennymi dodatkami: rzodkiewką, szczypiorkiem, ogórkiem i różnego rodzaju kiełkami. Żagle łódeczek zrobili z  wędzonego boczku i świeżego ogórka. Do poprawienia smaku nasi kucharze użyli soli, kolorowego pieprzu i majonezu.

Dziewczęta z grupy II przygotowały ,,Potrawy z wiosennej łąki”, smaczne zdrowe, kolorowe.

Zdrowe marchewkowe mufiny dla chłopczyka i dziewczyny z otrębami, orzechami w korzenno-pomarańczowej nucie. Do tego zielone zawijańce, takie małe warzywne co nieco najlepsze na drugie śniadanie.  Samo zdrowie ukryte w liściu sałaty. Oczywiście z bratkiem, który zbawiennie wpływa na cerę. A dla najbardziej wybrednych smakoszy przygotowały sałatkę Tortilinni  ogórkiem, pomidorem, kukurydzą, prażonym słonecznikiem oraz porem, okraszone kiełkami i szczypiorem.

 

Witalność, smak i zdrowie to było nasze wiosenno-kulinarne przesłanie.

 

Przepisy na  wiosenne potrawy.

 

Mufiny Marchewkowe:

Składniki:

  • 3 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • orzechy włoskie
  • skórka pomarańczy
  •  otręby 3 łyżki

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części.

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki.

Do miski wsypać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami i otrębami .

W drugiej, większej misce wymieszać (mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki.

Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut

(aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).

Ciasteczka wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia.

 

Sałatka Tortilinni:

Składniki:

  •  Puszka kukurydzy
  • Por
  • Makaron tortilinni
  • Ogórek
  • 2 pomidory
  • Majonez
  • Szczypior
  • Ziarna słonecznika
  • Kiełki

Przygotowanie:

Makaron ugotować tak jak na przepisie, wyjąć na durszlak i przelać zimną wodą, zostawić aby wyleciała woda

Por sparzyć wrzątkiem, przełożyć na durszlak, odcisnąć

Ogórek obrać i pokroić w kostkę

Pomidory pokroić w kostkę

Słonecznik uprażyć na patelni

Szczypiorek posiekać

Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić majonezem, solą i pieprzem.

Zostawić do dekoracji troszeczkę szczypiorku, kiełek i ziaren słonecznika, pomidorki koktajlowe przekroić na pół i położyć na wierzch.

                                                                     Smacznego!

 

 

 

 

 

Artykuły