Czwartek, 2024-03-28
Imieniny: Anieli, Kasrota
Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Wiosna w kuchni"
W dniu 10.04.2014 r. odbył się w Braniewie Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem "Wiosna w kuchni". Nasz Ośrodek reprezentowały dwie drużyny:
Oba zespoły poradziły sobie doskonale z wyzwaniem i sporządziły pyszne, kolorowe i zdrowe potrawy. Konkurowały z 9 drużynami ze szkół z całego województwa i to takimi , w których wszyscy członkowie byli uczniami szkół zawodowych o kierunkach gastronomicznych . Na ich tle nasze drużyny wypadły bardzo dobrze, wszystko, co przygotowały wyglądało przepięknie, a smakowało jeszcze lepiej. Doceniła to również komisja nagradzając nas wyróżnieniami.
Pierwsze kulinarne doświadczenia już za nami, w oparciu o nie możemy przygotowywać się do następnych konkursów i walczyć o czołowe lokaty.
NASZE WYRÓŻNIONE POTRAWY
Chłopcy z grupy IV przygotowali potrawę o tajemniczej nazwie „ Wiosenny przypływ”.
Konkursowa potrawa to łódeczki wykonane z cykorii, wypełnione dwoma rodzajami farszu. Do jednego z nich wykorzystali kurczaka wędzonego, soczewice i kukurydzę, farsz ten miał słoneczny kolor, kojarzył się z ciepłem wiosennego słońca. Drugi farsz wykonali z twarożku z wiosennymi dodatkami: rzodkiewką, szczypiorkiem, ogórkiem i różnego rodzaju kiełkami. Żagle łódeczek zrobili z wędzonego boczku i świeżego ogórka. Do poprawienia smaku nasi kucharze użyli soli, kolorowego pieprzu i majonezu.
Dziewczęta z grupy II przygotowały ,,Potrawy z wiosennej łąki”, smaczne zdrowe, kolorowe.
Zdrowe marchewkowe mufiny dla chłopczyka i dziewczyny z otrębami, orzechami w korzenno-pomarańczowej nucie. Do tego zielone zawijańce, takie małe warzywne co nieco najlepsze na drugie śniadanie. Samo zdrowie ukryte w liściu sałaty. Oczywiście z bratkiem, który zbawiennie wpływa na cerę. A dla najbardziej wybrednych smakoszy przygotowały sałatkę Tortilinni ogórkiem, pomidorem, kukurydzą, prażonym słonecznikiem oraz porem, okraszone kiełkami i szczypiorem.
Witalność, smak i zdrowie to było nasze wiosenno-kulinarne przesłanie.
Przepisy na wiosenne potrawy.
Mufiny Marchewkowe:
Składniki:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kratkę metalową umieścić w jego środkowej części.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki.
Do miski wsypać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami i otrębami .
W drugiej, większej misce wymieszać (mikserem na wolnych obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki.
Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut
(aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
Ciasteczka wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Sałatka Tortilinni:
Składniki:
Przygotowanie:
Makaron ugotować tak jak na przepisie, wyjąć na durszlak i przelać zimną wodą, zostawić aby wyleciała woda
Por sparzyć wrzątkiem, przełożyć na durszlak, odcisnąć
Ogórek obrać i pokroić w kostkę
Pomidory pokroić w kostkę
Słonecznik uprażyć na patelni
Szczypiorek posiekać
Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić majonezem, solą i pieprzem.
Zostawić do dekoracji troszeczkę szczypiorku, kiełek i ziaren słonecznika, pomidorki koktajlowe przekroić na pół i położyć na wierzch.
Smacznego!